Друштво Иво Андрић


О Друштву Иво Андрић

Друштво Иво Андрић је иницијатива за развој заједнице коју подржава Eagle Space Group. То је добротворна организација регистрована код аустралијске Комисије за и непрофитне и добротворне организације у складу са прописима Владе аустралијског главног града.
Друштво Иво Андрић има свој правилник, а поред правилника Друштво као добротворна организација у Аустралији има и следећу Изјаву о намерама .

Унапређење културе

Друштво Иво Андрић је основано као добротворна организација чија је сврха унапређење културе одржавањем јавних културних манифестација и изложби у којима представља аспекте српске културе са којима се могу повезати Аустралијанци српског и неспрског наслеђа, од којих могу учити, или се инспирисати. То могу бити:
интерактивне изложбе и креативне радионице везане за српску уметност,
музика и традиционални занати,
дешавања за децу укључујући луткарско позориште, двојезичне приче, пројекције филмова за децу и промоције читања и писмености и
школа језика за све узрасте, укључујући одрасле.

Промовисање међусобног поштовања и толеранције између различитих група у Аустралији

Друштво Иво Андрић је основано као добротворна организација у циљу промовисања узајамног поштовања и толеранције између свих група људи у Аустралији покретањем иницијатива које би укључиле све сегменте српске баштине и учешће у локалним пројектима заједнице у Аустралији. Оне могу да укључују:
ангажовање група у волонтерским активностима,
промовисање учешћа у услугама бриге и старања о деци
промовисање активног учешћа на локалним фестивалима и догађајима у заједници.

Пројекти

Српска е-учионица

Друштво Иво Андрић је покренуло пројекат Српска е-учионица са циљем увођења различитих онлајн алата и омогућавања онлајн школовања српског језика за српску дијаспору и странце који желе да науче српски језик. Први производ који ће се развити и лансирати биће апликација Андроид платформе за учење српских падежа. После тога следе други алати за учење граматичких правила српског језика.
Пројекат је подржала Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Одељења за спољне послове Владе Србије. Друштво Иво Андрић ангажоваће друге организације да изведу пројекат као глобални алат.
Овај пројекат ће дизајнирати, развити и објавити нову мобилну апликацију која ће помоћи ученицима српског језика да побољшају своје вештине у коришћењу падежа у говорном и писаном српском језику. Добијена апликација биће погодна за иОС и Андроид паметне телефоне и таблет уређаје.
Првобитно замишљена као додатак учењу у учионици, ова апликација такође може помоћи у неговању српског језика [„језички идентитет“] изван учионице. Проблематично је што до сада, у време Четврте индустријске револуције, још увек постоји изражен недостатак дигиталних алата који одговарају потребама различитих подгрупа у српској дијаспори.
Коришћење дигиталних алата за учење више је од жеље међу данашњом омладином и одраслима дијаспоре, то је и очекивање: њихов свакодневни живот навикнуо их је на то да имају на располагању дигиталне алате као део било које активности учења, било да је везанo за учионицу или не. Стога изазов није у проналажењу мотивисаних корисника, већ у стварању релевантних и добро осмишљених садржаја који заиста одговарају њиховим потребама за учењем језика.
Нарочито је значајно то што у овом пројекту постоји симболично спајање дијаспорне и домаће српске стручности: идеја, конципирана на основу аутентичног разумевања изазова са којима се суочава дијаспора, биће реализована кроз стручност у програмирању и техничкој изведби у матици.

Национални мултикултурални фестивал 2018

Друштво Иво Андрић успешно је реализовало свој први пројекат промовисања Србије и њене културе на Националном мултикултуралном фестивалу 2018, одржаном од 16. до 18. фебруара 2018. године у Канбери. Фестивал је организован у центру града и представља забаван, бесплатан, породични догађај који укључује активности, представе, штандове за храну и културу, плес и прославе.
Учесници продају храну и пиће и презентују своје културно наслеђе и земље порекла. Друштво Иво Андрић успешно је представило Србију и српску културу на овом догађају, а Eagle Space Group је поносно подржала друштво Иво Андрић. СБС Радио програм на српском језику обележио је догађај и учешће Друштва у следећим радио емисијама:
Срби на Националном мултикултуралном фестивалу 2018 овог викенда у Канбери
Српска заједница на Националном мултикултуралном фестивалу у Канбери
Званична страница Националног мултикултуралног фестивала овде.
Друштво Иво Андрић je објавило званични извештај о догађају .

Српски фолклорни фестивал у Сиднеју 2018

Друштво Иво Андрић и Извршно веће Аустралије успешно су промовисали неколико пројеката на Српском фолклорном фестивалу одржаном у Сиднеју у августу 2018. године. Иницијативе укључују пројекте обнове Равне Горе и Краљ Петар Први у част филмске продукције у Србији.

Школа српског језика

Друштво Иво Андрић намерава да преузме пројекат Школe српског језика Доситеј од Eagle Space Group, у настојању да школу доведе на виши ниво и укључи ширу српску заједницу у Канбери. Eagle Space Group је покренула Школу српског језика Доситеј као оснивачки пројекат за развој заједнице са циљем да се пројекат пренесе на ширу заједницу, након што се она успостави и развије на самодовољан ниво где ће заједница имати довољно наставних ресурса за успешно управљање језичким пројектом.
Ово је посао који је у току и који захтева улагања од владе. Друштво Иво Андрић је у процесу добијања релевантних владиних грантова од аустралијских владиних агенција који ће омогућити српској заједници у Канбери ресурсе потребне за управљање језичком школом.
Друштво Иво Андрић такође је Влади Србије поднело предлог за изградњу анекса Школе српског језика при новој згради Амбасаде Србије у Аустралији.

Стогодишњица примирја и пробоја Солунског (Балканског) фронта

Друштво Иво Андрић учествовало је у обележавању стогодишњице примирја и пробоја Солунског фронта уз друге бројне активности 2018. године поводом завршетка Првог светског рата. Друштво Иво Андрић помогло је напоре Амбасаде Републике Србије у септембру 2018. године, посебно око организовања манифестација посвећених Аустралијанцима и Новозеланђанима који подржавају ратне напоре Србије током Првог светског рата, укључујући и приказивање документарног филма Дуго путовање у Први светски рат, као и манифестацију у Ратном војном меморијалном центру у Камбери. Пројекат је реализован под специфичним пословним именом ПОТОМЦИ И ПРИЈАТЕЉИ СРСКИХ ВОЈНИКА У ВЕЛИКОМ РАТУ, а кратко - 1300 каплара.
Исход тог напора одражен је на веб страници Меморијал Аустралијског рата у чланку Аустралијанци и Новозеланђани на Српском фронту. Чланак износи на површину изгубљену историјску повезаност два народа.Оснивачки одбор

Друштво Иво Андрић има своју оснивачку комисију и тренутно је у процесу запошљавања нових чланова Одбора како би се завршио рад на успостављању организације и достизање њеног пуног потенцијала.

Чланови Оснивачког одбора су: Марија Ћук Милбриџ, Ребека Тешић и Иван Милетић Милбриџ.